„През пролетта елементът „кафа“ се увеличава, това е въздуха и водата, това води до кашлици и алергии. Има специфични препоръки как да си променим диетата според сезона“, заяви аюрведа специалистът д-р Шриджийт Аяпат от Индия в ефира на „Добро утро, Европа“.

Постоянен съвет според него обаче е съзнателното хранене и доброто дъвчене.

„Независимо от сезона трябва да се храним съзнателно, трябва да я дъвчем достатъчно, също така да се храним със сезонни храни. Примерно през пролетта е добре да ядем джинджифил, черен пипер и кардамон ще помогнат за храненето“, каза той.

Аяпат разгледа и примерно меню, което да пасва за пролетния сезон.

„Кафето е ОК, но приемането на празен стомах води до много дизбаланси в организма, по-добре след лека закуска. Важно е да се започне от вечерята, защото тя трябва да е лека и рано, за да се храносмила лесно, като супа. Сутринта трябва да прекратим този „глад“, трябва енергична закуска – плодове, ядки, овесена каша, варива. На обяд най-добре храносмиламе, затова тогава трябва да е главното ядене на деня. По-тежките храни и салатите трябва да са на обяд“, препоръча Аяпат и се пошегува, че тук трябва само да се обърне времето за салата от вечер за обяд.

Той заяви, че правилният режим води до по-малко болести.

„Лошите режими на хранене водят до болести от лоши навици, диабет, депресия и тн“, категоричен е Аяпат.

Цялото интервю може да видите във видеото.

Сподели: