През изминалите години различните политически сили, които са били в управлението на страната, са правили опити за държавна намеса на пазара. По една или друга причина тези опити не са стигали до реални резултати.

В началото на седмицата Министерство на земеделието представи законопроект за агрохранителната верига, с който се готви да се въведат нива на надценки по пътя на продуктите от фермата до преработвателите през изкупвачите до търговските вериги. Целта е да се намалят цените на основните хранителни продукти, а от друга да се подпомогнат местните производители.

Този нормативен акт въвежда изискването за 50% български продукти в търговските вериги с 10 и повече обекта в страната –  мляко, месо, яйца, пчелен мед и сезонни плодове и зеленчуци да са български.

Как приема бизнесът този проектозакон – говори Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ето какво каза той:

От една страна, изискването за 50% български продукти е до голяма степен протекционистично по отношение на българския производител. От друга страна, отчитайки количеството на българското производство и потребление точно на тези продукти, смятам, че е възможно да има дефицит на стоки в някакъв момент.

Възможно е да има някакво предварително съгласуване с Европейската комисия.

Интересно е тълкуването – как се определят тези 50% български продукти. 50% по отношение на стойностното потребление или на количественото потребление? Но това е ясен сигнал към тези вериги – да акцентират върху продажбата на продукти с български произход.

Цялото интервю вижте във видеото.

Сподели: