Симеон Караколев, НОКА: Възможно е вносно агнешко месо да се продава като българско
Притеснително е не това, че има внос на месо, а как този внос стига до потребителите у нас. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
Това, което установихме е, че нашите опасения се сбъдват – потребителите биват подвеждани умишлено в етикетирането на агнешкото месо. На етикета, съгласно европейски регламент, всяка замразена храна трябва да съдържа датата на нейното замразяване и размразяване. Трябва да е посочен произхода му – къде е отглеждано и заклано, както и срок на годност, който е 7-8 дни след размразяване.
„Това, което ние видяхме е, че на етикета се съдържа само датата на размразяване, няма я датата на замразяване. Така потребителят не знае на колко години е месото, което яде“, обясни още Караколев.
По думите му е редно пратката да бъде изтеглена и преетикетирана ако това е възможно, а ако не е -да бъде унищожена.
„Възможно е и вносно месо да се продава като българско, преди две години установихме как 80 тона македонско месо беше влязло в една от кланиците в България и беше тръгнало към магазинната мрежа като българско“, отбеляза още председателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Целия разговор вижте във видеото.