Цената на виното расте съвсем логично, тъй като се повишава производствената себестойност на продукцията, а това идва от намалените добиви на грозде. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Евгени Харамлийски, член на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара.

По думите му в последните години добивите на грозде са все по-малки с всяка изминала година.


През 2024 г. Реколтата в България беше с 40% по-слаба. Тя беше с добро качество, но количествата са крайно недостатъчни, което доведе до повишаване на цените с над 30%, а това води до директно оскъпяване на продукцията. От друга страна, консумацията на вино и в световен мащаб, и в Европа, а и в България намалява всяка година, което поставя винарите и лозарите в една доста сериозна стресова ситуация.

Според Евгени Харамлийски, крайната цена на виното би могла да се вдигне между 6 и 10%, но не повече от това.

Целия разговор вижте във видеото.

Сподели: