Учени откриха опасни химикали в бирата

Американски учени отново бият тревога заради разпространението на опасни за човешкото здраве вещества – този път под светлината на прожекторите попада една от най-популярните напитки в света: бирата.
Проучване, публикувано в списанието Environmental Science & Technology, разкрива, че в 95% от тестваните бири, произведени в САЩ, се съдържат т.нар. „вечни химикали“ – полифлуороалкилни вещества (PFAS). Почти всяка втора чаша американска бира може да съдържа тези устойчиви замърсители, които се натрупват в организма и не се разграждат в природата.
PFAS са известни със своята устойчивост и се свързват с редица сериозни здравословни рискове – включително повишена вероятност от развитие на рак, нарушения в хормоналния баланс и потискане на имунната система. Досега тези химикали са били откривани в питейна вода и в различни домакински продукти – от незалепващи съдове до опаковки за храна.
Сега учените установяват, че основният източник на PFAS в бирата е водата – която съставлява над 90% от напитката. Макар пивоварните да използват филтриращи системи, те често не са способни да премахнат напълно „вечните химикали“.
Най-високи концентрации на PFAS са открити в бири от райони, където вече е установено замърсяване на водоснабдителните системи – включително окръзите Чатам и Мекленбург в Северна Каролина и окръг Сейнт Луис, Мисури. Именно там са засечени и двата най-опасни представители на групата: перфлуороктанова киселина (PFOA) и перфлуороктансулфонова киселина (PFOS), предава БГНЕС.
Изследователите настояват пивоварите да обновят системите си за пречистване на вода, а регулаторните органи – да наложат по-строг контрол върху допустимите нива на PFAS в хранителните продукти.
От своя страна, потребителите също трябва да бъдат внимателни – и да се замислят какво точно се крие в чашата им с бира.