Рязкото покачване на цените превръща шоколадовите яйца в скъпо удоволствие
С наближаването на Великден, цената на традиционните шоколадови яйца във Великобритания нараства. Според производители, цените на какаото са се повишили драстично заради климатичните промени и липсата на инвестиции. Рязкото покачване на цените превръща шоколадовите яйца в скъпо удоволствие.
„Тази година създадохме шоколадови яйца, които се превърнаха във вирусна сензация в Дубай. Досега не сме правили яйца с пълнеж. Тази година решихме да сложим в яйцата шамфъстък“, заяви Робърт Кингдън, основател и шоколатиер на XO Chocolate London.
Всяко яйце се продава на цена от 60 паунда. Сладкишът, известен като „Дубайски шоколад“, съдържа шоколад, крем от шамфъстък и хрупкаво тесто, което е по-известно с използването си в баклава. Но последните 12 месеца цената на какаовите зърна рязко се повишава. Някои по-малки предприятия, които продават шоколад, изпитват затруднения да се справят с този скок.
„В момента е наистина трудно. Виждам как шоколатиери, магазини за шоколад и занаятчии фалират на различни места из страната. Един от шоколадите, които използвахме, когато отворихме за първи път, струваше 16 паунда за килограм. Сега той е 28 паунда за килограм. По-голямата част от това увеличение, ако не и цялото, е дошло през последните 12 месеца“, заяви Кингдън.
Според проучване на британска неправителствена организация, цената на популярните великденски яйца е нараснала с до 50%. Въпреки това, други поддържат оптимизъм.
„Имаме малко повече време да се подготвим за Великден, но нашите клиенти започнаха да питат за нашите шоколадови яйца. Много от тях искат да ги персонализират“, каза Асмита Лунгели, мениджър продажби на XO Chocolate London.
Повишаването на температурите и климатичните условия са довели до стрес и увреждане на реколтата в Западна Африка, където се произвеждат над 70% от световните доставки на какао. Това потвърждават експерти.
„Три са основните причини, поради които цената на какаото се повиши драстично през последните две години. Реколтата през последните две години не беше добра поради лошото време. През последните десетилетия не плащахме достатъчно на производителите на какао, а тъй като не получават необходимите доходи, не инвестират достатъчно в стопанството си. И така дърветата дават по-малко какаови зърна в сравнение с миналото“, заяви Филип дьо Селие, ръководител на белгийската федерация за шоколад „Choprabisco“.
Според производители, потребителите трябва да бъдат подготвени за по-високи цени. Например едно от големите великденски яйца на пазара в Лондон е ръчно изработено, като включва също ръчно рисуван дизайн. Лакмоството се продава за 395 паунда.