Бургас – столица на виното: Над 1000 производители се бориха за медали на световно състезание
У нас в продължение на три дни Бургас домакинства 16-тото Световно състезание на вината от сорта Совиньон блан. Над 1 000 производители се бориха за медали, като в престижния форум участваха рекордните 56 български изби. Повече за атмосферата край морето – в следващия репортаж:
В рамките на три дни Бургас се превърна в столица на виното, чийто мащабен форум привлече у нас елитни експерти в областта на винопроизводството, бизнеса и две министерства – на туризма и на земеделието и храните.
60-членното жури беше омагьосано от морето на Бургас, топлото посрещане, но мисля че също оцениха високото качество на виното, както и културната програма, не бяха очаквали.
Мeглена Михова – официален представител на Concours Mondial de Bruxelles (CMB) за България
60 експерти-сомелиери от 20 държави дегустираха и оценяваха повече от 1000 вина от сорта Совиньон блан. Вкусовите качества, аромат, цвят и гъстота бяха включени в регистър, който с помощта на изкуствен интелект ще даде крайния резултат в престижната класация.
Очакванията, че българските изби ще се представят много добре. Всяка година имаме над 40% наградени с медали и получават много от избите. Резултатите ще ги очакваме на 21 април, тъй като се обработват и статистиката влиза в сила, за да се дадат възможно най-прецизните резултати.
Мeглена Михова – официален представител на Concours Mondial de Bruxelles (CMB) за България
Част от програмата включи представяне на българските лозари и винопроизводители, родните марки вина Совиньнон блан и българските лозови полета, отличаващи се с богата история на винопроизводството. По време на форума имаше и лекция за качествата на Совиньон блан, начина му на косумация и съхранение.
Совиньон Блан за мен е вино, което доставя удоволствие. Непременно трябва да се усети ароматът му, но за мен най-добрата консумация на Совиньно Блан е тази, както на вас ви харесва. Аз лично обичам да го пия като аперитив, когато съм с приятели. Абсолютно зависи от консуматора и неговата преценка.
Куентин Хаво – директор на Concours Mondial de Bruxelles (CMB)
Участниците си припомниха още, че Совиньно блан се пие охладено около 11-12 градуса и без лед, с подходящи към него мезета, за да се се допълни богатият вкус на напитката.