Британска биотехнологична компания разработи генетично модифицирани банани, които остават жълти и свежи дори след като бъдат обелени и нарязани – с потенциал да намалят драстично хранителните отпадъци. От лабораторията на компанията Tropic в град Норич уверяват, че новият сорт може да се появи по рафтовете на магазините още тази година.

Знаем кои гени причиняват потъмняването на бананите. Редактирахме точно тях и сега нашите банани остават свежи и жълти много по-дълго. Дори до 12 часа след нарязване.

Кристина Пиньоки, директор „Бананова технология“ в Tropic

Редакцията е извършена чрез технология за прецизно геномно редактиране, разрешена с нов закон във Великобритания от 2023 г. Според екипа, те не въвеждат чужди гени, а коригират вече съществуващи участъци от ДНК.

Не става дума за генно модифицирани организми. Не внасяме чужда ДНК. Просто коригираме определени гени, които бананите така или иначе имат.

Джак Пийт, главен търговски директор на Tropic

Целта – да се намали с до 25% изхвърлянето на банани в световен мащаб, а с това и въглеродните емисии по веригата за доставки. Но не всички са убедени. На пазара в Лондон реакциите са смесени:

„Не мисля, че трябва да се бъркат толкова с бананите“, споделя местна жителка.

Други обаче виждат практичната полза.

„Иначе заминават във хладилника и така си стоят. Уж за бананов хляб, който никога не се прави“, споделя местен жител.

Проектът на Tropic е само част от глобална вълна от изследвания, насочени към удължаване на свежестта и на други плодове и зеленчуци.

Сподели: