Цената на великденската трапеза: В Гърция празникът ще бъде с 9% по-скъп

И католиците, и православните християни празнуват заедно Великден следващата неделя. В Гърция всяка година по време на великденския период се спазват редица обичаи, като например чупенето на червени яйца и печенето на агнета. Скокът на цените обаче се отразява на пазаруването. Според Гръцкия потребителски институт тазгодишната великденска трапеза ще бъде с 9% по-скъпа в сравнение с 2024 г.
Миналата година цената на агнешкото беше почти 10 евро за килограм. Тази година цените са се повишили.
Цените на агнешкото и козешкото започват от 10 до 12 евро на кг. В сравнение с миналата година има леко повишение с поне 1 евро.
Андреас Ниотис, председател на пазара във Варваки
Очаква се цената на агнешките котлети в месарските магазини да надхвърли дори 15-16 евро за килограм. Според Гръцкия потребителски институт увеличението на цените на яйцата е около 12 %.
Цената на традиционния бриош се определя в зависимост от регионите и пекарните. А за свещите, потребителите могат да ги намерят на цени от 3 евро. Общият разход за великденска трапеза на четиричленно семейство се оценява на 110-145 евро, което представлява увеличение с около 12 евро в сравнение с 2024 г.
Цените на шоколадовите великденски яйца също са по-високи, главно поради нестабилността на цените на шоколада. От Федерацията на гръцките сладкари, заявиха, че в сравнение с миналата година цените на шоколадовите яйца са се повишили с 30-40 %.
За да ограничи цените на великденските продукти, гръцкото правителство въведе специална „великденска кошница“, която включва 50 различни артикула на по-ниски цени и се предлага единствено в супермаркетите.
Засега активността на великденския пазар изглежда по-бавна в сравнение с предишни години. През следващите дни обаче собствениците на магазини очакват тя да се увеличи още повече, тъй като работещите в частния сектор ще получат великденските си бонуси към заплатите.
Джордж Димитропулос, Атина, Euronews