Следи от вечни замърсители в европейското вино. Това са показали резултати от проучване на неправителствената организация ПАН Юръп („Мрежа за действие срещу пестицидите).

Отбелязва се увеличението на химикала трифлуорооцетна киселина в стъклените бутилки, продавани в супермаркетите в ЕС. Понякога нивото на този токсичен химикал е 100 пъти по-високо от стойностите в питейната вода.

Причините са различни.

На глобално ниво, всички флуорирани газове, които се намират в климатиците, се отделят в атмосферата. Що се отнася до замърсяването на подпочвените води основният източник са пестицидите PFAS (перфлуорирани и полифлуорирани алкилни вещества). Тези вещества се пръскат директно върху почвите, замърсяват културите и отиват в подпочвените води.

Саломе Ройнел – служител в „ПАН Европа“

„ПАН Юръп“ е открила следи от трифлуорооцетна киселина дори в органичните вина.

Тя апелира за повишена предпазливост при защитата на здравето на потребителите.

Тази киселина остава извън радара за много дълго време. Има малко проучвания за нейната токсичност. Но по-скорошни такива, проведени от индустрията, показват забележими ефекти върху зародишите на зайци. Това предполага токсични ефекти върху развитието на плода.

Саломе Ройнел – служител в „ПАН Европа“


С доклада си „Пан Юръп“ отправя предизвикателство към страните-членки на ЕС. 27-те трябва да се срещнат следващия месец, за да договорят забрана на пестицида PFAS. 

Сподели: