Индонезийските фермери, произвеждащи какао, се борят с климатичните промени и финансовите трудности, които застрашават производството и водят до рекордни цени на световния пазар. Земеделците все по-често се отказват от културата заради болести, вредители и изменението на климата. В отговор на тези предизвикателства, много от тях търсят помощ от бизнеса и неправителствени организации. В южната част на Суматра, фермерът Тари Сантосо работи с компанията за производство на шоколад Krakakoa, която му осигурява обучение и финансова подкрепа.

Преди не знаехме как да поддържаме насажденията си. Благодарение на обученията сега можем да произвеждаме по-качествено какао.

Тари Сантосо, фермер

Фермерите, работещи с Krakakoa, са научили техники като редовна резитба и присаждане на нови клони за предотвратяване на болести. Те също така използват органични торове и комбинират различни култури.

Фермерите често нямат достъп до банково финансиране. Чрез кооперативите те могат да си осигурят заем и финансова стабилност.

Сабрина Мустопо, изпълнителен директор на Krakakoa

Въпреки тези положителни стъпки, предизвикателствата остават. Все по-малко хора виждат производството на какао като доходоносен бизнес и предпочитат да засаждат други култури, като палмово масло.

Ако преодолеем техническите и инфраструктурните предизвикателства, Индонезия ще може да остане конкурентоспособна на световния пазар на какао.

Раджендра Ариал, представител на ООН за храните и земеделието в Индонезия

Докато фермерите продължават да се адаптират, индустрията е изправена пред решаващ момент – или ще се модернизира, или ще се свие още повече, което ще доведе до още по-високи цени на шоколада в глобален мащаб.

Сподели: