Над 1000 вида Совиньон блан ще се борят за медали в Бургас
Днес стартира 16-тото Световно състезание на вината от сорта Совиньон блан, на което домакин е Бургас. В рамките на три дни над 1000 вина ще се борят за медали, като в това издание участват рекордните български представители от 56 вина.
Кристоф Сепулведа, който е организатор на състезанието посочи, че конкурсът съществува вече от 30 години и това е трето издание, което се провежда в България. Този конкурс носи много голяма известност на България, посочи той.
„2016-та година, когато бяхме домакин в Пловдив, България имаше над 200 мостри спрямо 8000 от цял свят. Тази година в селекция Совиньон, който е специализираният бранш на конкурса, имаме над 1100-1200 мостри и българските вина са с най-голяма представителност.
Совиньоните по принцип са с аромати на ябълка, а в българския Совиньон е всъщност с тревни нотки, което е по-специфично за района. Имаме 60 човека, които идват от 24 различни страни, всички големи производители на Совиньон са представени. Най-важните очаквания тук са да се привлече интересът на световните експерти към българските производители и също към страната“, подчерта той.
Правилата за консумация на хубав Совиньон са виното да се пие без лед, охладен между 11 и 12 градуса.