В Джакарта кафето се превръща в преживяване. Професионалисти в областта на специалното кафе, производители на машини и инструменти и любители на напитката се събират на форумът World of Coffee. Асоциацията за специализирано кафе, стартира събитието през 1999 г. в САЩ и оттогава то се e превърнало в глобално пътуващо търговско изложение и място за провеждане на престижни международни конкурси за кафе.

Мисля, че това, което се опитваме да направим, е да развълнуваме потребителите. Кафето се отдалечава от ролята на функционална напитка и се превръща по-скоро в удоволствие. И това, което искаме да направим, е да преведем потребителите през пътя, по който те намират кафето за вълнуващо като храна или вино. Така те могат да се наслаждават на кафето и да разберат стойността му. 

Янис Апостолопулос, Асоциация на производителите на специално кафе

Микаел Ясин работи в бранша повече от 10 години. През 2024 г. е коронясан за световен шампион по бариста. Той вижда приготвянето и сервирането на кафе като отговорност, която трябва да почита цялата верига. 

За мен е важно да се уверя, че подходът, който прилагам, когато правя това кафе, е на същото ниво като фермерите, които са го приготвили. А аз като бариста имам още по-голяма отговорност да го представя на клиентите, така че те да му се насладят. 

Микаел Ясин, световен шампион по бариста през 2024 г

Изданието на събитието в Джакарта отбелязва първия път, в който World of Coffee се провежда в страна производител на кафе. Индонезия е четвъртата по големина страна производител на кафе в света се гордее. На събитието присъстват любители на кафето от целия свят. 

Смятам, че всяка стъпка по пътя в индустрията е невероятна. Тя е красива, вдъхновяваща и да бъдеш тук, да се срещаш с хора, които са работили с фермери е страхотно. Виждаме усилията, които хората полагат и виждаш как влагат целия си живот в кафето. 

Джейми Илайджа Яу, любител на кафето

През 2024 г. цената на кафето арабика се е повишила с 58 % в сравнение с предходната година, според доклади на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Асоциацията на производителите на специализирано кафе изчислява, че около 20% от общия световен износ на кафе е на специализирано кафе и се очаква да се увеличи през следващите години. 

Сподели: