Безалкохолното вино набира популярност в ЕС

Консумацията на алкохол на глава от населението в Европа е намаляла с 20% между 2000 и 2019 г., сочат данни на Световната здравна организация. Изправени пред спадащо търсене, някои производители на вино залагат на безалкохолно вино, за да диверсифицират продажбите си. В Белгия една компания произвежда такова вино чрез вакуумна дестилация – процес, който по-добре запазва вкуса и аромата в сравнение с други методи.
Започваме с нормално вино. Получаваме го от френски, испански или друг клиент или доставчик. След това го пречистваме чрез вакуумна дестилация. Довеждаме го до почти пълен вакуум – 100 милибара – и го загряваме леко, за да се изпари алкохолът.
Беноа Поасон, ръководител производство в Associated Beverage Solutions
Европейската комисия наскоро представи пакет от мерки за повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на винения сектор. Сред предложенията е и стимулиране на продажбата на вина с 0% или ниско алкохолно съдържание чрез изясняване на правилата за единния пазар.
От наша гледна точка безалкохолното вино подпомага винената индустрия, защото преди да го произведем, първо трябва да се направи традиционно вино с алкохол. Така се поддържат лозята, винарите, избите – целият този сектор. Ние просто се добавяме в края на веригата като още една стъпка.
Беноа Поасон, ръководител производство в Associated Beverage Solutions
Макар че в миналото някои винопроизводители са гледали скептично на безалкохолните вина, днес все повече приемат тази нова тенденция.
Виното е като дете за винаря. И да го видиш да преминава през процес на деалкохолизация е трудно. Но това е само в началото. След това повечето винари разбират – те са и търговци. А пазарът изисква адаптация.
Франсис Агилар, изпълнителен директор на Associated Beverage Solutions
Засега европейската винена индустрия следи със затаен дъх какво ще се случи в Съединените щати. Доналд Тръмп заплаши да наложи 200% мито върху европейското вино, ако ЕК отвърне на американските мита със санкции върху бърбъна.